12/12/13

Recomanacions de nadal: Avançament web de venda online 1

Fem un primer avançament del que trobareu a la web de venda online del Pati de llibres.
Són llibres que fan lectors i fan créixer els lectors. Llibres que ens agrada recomanar per llegir conjuntament petits i grans. Per a la Diana Riba i la Sonia Gómez, llibreteres del Pati de llibres, aquests llibres -tal com va definir molt originalment la Roser Ros de Tantàgora en saber com seria la web- formen part "del fons d'armari de la lij".

La web de venda online tindrà un començament modest. El punt de partida és una tria molt petita que anirà creixent a poc a poc, però continuadament, setmana rere setmana. El propòsit de les llibreteres amb la nova web és que aculli la selecció dels llibres que es llegeixen, es disfruten i es rellegeixen moltíssimes vegades: els llibres que als adults ens agrada compartir amb els infants i que ens fan créixer a tots plegats com a lectors.

Estem fent els últims passos per poder inaugurar la web de venda online. Per fer l'espera més agradable, us oferim un primer avançament de deu títols que hi trobareu recomanats. Són llibres ideals per regalar aquest nadal als infants i adults que tingueu a prop. Us esperen tots a la llibreria física del Pati de llibres, al C/ Xerric 22 de Sant Cugat del Vallès.

Us demanem que si feu servir les recomanacions citeu la font i enllaceu la web de la llibreria quan estigui activa i, mentre esperem, el blog actual:
Moltíssimes gràcies. 
Les llibreteres del Pati de llibres,
Sonia Gómez i Diana Riba
Colors / Colores, de Kenny Rettore i Francesca Ferri, publicat per Combel.
Primers llibres
A partir de 0 anys

Llibre de roba de format petit perquè els nadons el puguin agafar sols. Té diferents textures, tires de roba i pàgines que fan soroll per estimular la descoberta de l’entorn.
El primer contacte dels nadons amb els llibres és l’exploració del llibre com a objecte. Aquest llibre petit el poden agafar amb autonomia i els donarà l’opció de rebregar-lo sense fer-lo malbé. Poden tirar de les etiquetes que sobresurten del llibre, poden endur-se’l a la boca sense cap perill i, un cop comencin a explorar amb els dits les seves pàgines de so cruixent, poden descobrir-hi diferents textures i colors diversos en el seu interior.De l’u al deu, de Chuck Murphy, publicat en català per Combel.
Primers llibres
A partir d’1 any


En aquest enllaç de cugat.cat, la Diana recomana Sorpreses de colors i De l'u al deu:
Llibre amb solapes, finestres i desplegables per descobrir la relació entre nombre i quantitat tot jugant i reconeixent animals.
Aquest llibre de petit format complementa Sorpreses de colors. Si en aquell treballàveu els colors a partir de la sorpresa de descobrir què s’amagava rere una finestreta, en aquest treballareu la relació entre el nombre i la quantitat que representa, tot jugant a aixecar finestres i tirar de solapes que descobriran més de quaranta animals sorprenents ordenats de l’u al deu.
Els infants d’un i dos anys quedaran impressionats amb els desplegables i els de tres i quatre anys voldran descobrir com funcionen els enginys que ens permeten jugar amb el llibre.
La vaca que va pondre un ou / La vaca que puso un huevo, d'Andy Cutbill i Russell Ayto, publicat en català i castellà per Serres.
Àlbums il·lustrats
A partir de 3 anys

Una vaca pon un ou! Un esdeveniment esbojarrat revoluciona la vida quotidiana en una granja singular ja de per si. Una història divertidíssima que us farà riure a petits i grans.
Imagineu una granja on les vaques van amb bicicleta i fan acrobàcies cada dia? Allà viu la vaca protagonista d'aquesta història. Una vaca que no sap anar amb bici, una vaca que no sap mantenir l'equilibri sobre dues potes, una vaca que se sent vulgar i es lamenta per això. Les gallines, solidàries, maquinen un pla per fer-li pujar l'autoestima... Un dia la vaca es desperta sobre un ou. Ha post un ou! La notícia es publica a tots els diaris i genera moltíssima expectació i un gran debat. Davant el descrèdit de les altres vaques, convençudes que les vaques no poden pondre ous, la nostra vaca protagonista decideix covar el seu ou. Què passarà? Descobriu-ho vosaltres mateixos llegint el llibre.
Amb aquest hilarant àlbum il·lustrat passareu moltes estones de diversió compartida amb els nens. En llegir-lo entrareu en el món de la imaginació, on tot és possible. Els esdeveniments s’hi van succeint amb una lògica interna dins de la narració que no té res a veure amb la lògica del nostre món ordenat d'adults. Deixeu-vos portar per l’absurd en aquesta granja surrealista i gaudiu rient sense parar.
Si, a més, us ve de gust reflexionar amb els nens sobre quin és l’ensenyament que amaga aquesta història, porteu-los a observar l'enteresa amb què la nostra vaca es manté ferma en la seva convicció d'haver post un ou i en la seva decisió de covar-lo, cosa que la portarà a un final positiu completament inesperat.Anem a buscar un tresor / Vamos a buscar un tesoro, de Janosch, publicat en català i castellà per Kalandraka
Àlbums il·lustrats / Primeres novel·les
A partir de 4 anys
En aquest enllaç de Kalandraka podreu veure algunes pàgines del llibre:

Novel·la curta il·lustrada, amb plantejament positiu i humor ingenu, per llegir als petits mentre interpreten les il·lustracions i per animar a llegir autònomament els que comencen a llegir textos.
El petit ós i el petit tigre són dos amics que viuen junts molt a gust a la caseta que hi ha a la vora del riu. En aquest tercer llibre dels tres que ha publicat Kalandraka amb les seves aventures, un dia que el petit ós surt a pescar i torna amb el cistell buit, el petit tigre pensa que seria meravellós ser rics i poder comprar tot el que volguessin. Llavors tots dos decideixen sortir a buscar un tresor. Els diferents intents són fallits, però allà on menys s’ho esperen troben un tresor, una pomera carregada de pomes d’or. N’agafen tantes com poden i les bescanvien per diners en un banc. Però de tornada a casa els roben i els timen, fent que arribin amb les mans tan buides com quan havien sortit al principi. I se n’adonen que en realitat tenen el tresor més gran del món: es tenen l’un a l’altre.
Els innocents personatges de Janosch us robaran el cor. I voldreu conèixer totes les seves aventures quotidianes. L’humor ingenu amb què es narren les seves peripècies, els personatges secundaris amb històries pròpies paral·leles a la principal (l’ànec tigrat de joguina, la granota, el ratolí), la veu del narrador intercalada en la narració amb una tintada grisa més clara que la resta del text que interpel·la directament als lectors per fer parar atenció en els elements significatius de les il·lustracions... Tot el que trobareu en els llibres del petit ós i el petit tigre us farà gaudir de la lectura i créixer com a lectors.
La cosa perdida DVD, de Shaun Tan, publicat en castellà per Barbara Fiore.
Àlbums il·lustrats / Contes i poesia / Còmic / Adults / Regals
A partir de 6 anys

DVD + Guia de camp. Una cosa perduda apareix a la ciutat. Només un noi desocupat mostra interès i l’ajuda a trobar el seu lloc. El noi ens explica la història del temps que van conviure.
Aquesta edició especial en DVD recull el curtmetratge animat de l’àlbum il·lustrat La cosa perduda de Shaun Tan. Va rebre el Premi Oscar al millor curtmetratge animat l’any 2011 i Barbara Fiore el publica acompanyat d’una “guia de camp” titulada ¿Qué es esta miscelánea de anomalías?
El curtmetratge respecta l’àlbum original del qual sorgeix i ofereix una lluminositat extra als espais il·lustrats.
El llibret que acompanya el DVD és un catàleg de coses perdudes dibuixades a llapis. Una “guia de camp” molt útil. El lector pot obrir l’àlbum per la doble pàgina en què es veu l’espai obert on el noi protagonista deixa la cosa perduda i observar tots els éssers estranys que hi conviuen. Amb l’ajut de la “guia de camp”, pot identificar un a un cada ésser estrany I pot dir-ne el nom!
Shaun Tan proposa al lector un joc per passar-ho bé, a la vegada que permet que conegui una mica més el seu imaginari.1001 juegos de inteligencia para toda la familia, d'Àngels Navarro, publicat en castellà per Anaya.
Manualitats i enginy
A partir de 7 anys

Recull de jocs de percepció, càlcul, llenguatge, espai, raonament i memòria amb diferents nivells de dificultat pensats per fer-los tant en solitari com en família.
Aquest llibre recull jocs d’intel·ligència pensats per fer-los tant en solitari com en família.
Es treballa la percepció amb jocs de trobar parelles, diferències i símbols intercanviats. Es treballa el càlcul amb problemes matemàtics, dòminos i piràmides numèriques. Es treballa el llenguatge resolent mots encreuats, sopes de lletres, trobant sinònims i antònims. Es treballa l’espai trobant recorreguts, resolent laberints, plegant mentalment formes concretes. Es treballa el raonament amb jocs d’associació i deducció, jeroglífics, completant sèries. I es treballa la memòria recordant colors, nombres, formes, etc.
Tots els jocs tenen marcat un nivell de dificultat: fàcil, mitjà difícil i molt difícil. Per a cada joc hi ha una proposta de temps de resolució, per si voleu afegir-hi el repte d’acabar-los en 10, 15, 20 o 30 minuts.
El llibre ofereix el solucionari al final de tot. A més, en una butxaca annexa a les guardes, hi trobareu un full transparent que podeu col·locar sobre la pàgina del llibre en què hi ha el joc que voleu resoldre. Escriviu-hi amb un retolador borrable i el podreu fer servir 1.001 vegades i més, tot i que també podeu agafar llapis i paper.
Cada doble pàgina ofereix “El rincón de los peques”, amb exercicis adaptats als infants. Atles del Món / Atlas del Mundo, de Nick Crane i David Dean, publicat en català i castellà per La Galera.
Coneixements
A partir de 8 anys

Un atles del món amb continguts de geografia física i social, amb pestanyes que amaguen informacions anecdòtiques i curiositats de cada regió.
Aquest atles dóna informació de geografia física sobre els oceans i els continents que formen la Terra. Parla també del clima, del medi ambient, dels recursos naturals i de la fauna de les diferents regions del planeta. A més, aporta continguts de geografia social i cultural, parlant d’organitzacions humanes, pobles, transports, etc.
Organitza la informació per regions i ofereix mapes fidels a la realitat que s’han simplificat i s’han amenitzat amb dibuixos de monuments, animals, plantes o altres elements que ajuden a caracteritzar cada indret.
Destaquem dels mapes que indiquen les línies horitzontals dels paral·lels, cosa poc habitual en els atles per a infants.
Al llarg del llibre trobareu diferents pestanyes que amaguen informacions curioses de països i continents.Ala de Corb 10. I Ona de Foc, d'Enric Larreula i Jordi Vila-Delclòs, publicat en català per Baula.
Narrativa juvenil
A partir de 10 anys

Desè títol de la sèrie d'aventures d’Ala de Corb, jove ben plantat, educat, amant de les arts i de la bona entesa que s'ha de fer càrrec de l'empresa familiar i capitanejar un vaixell pirata.
Els llibres de la sèrie Ala de Corb són novel·les d’aventures de pirates en plena colonització d’Amèrica. Enric Larreula ens transporta al segle XVII, però parlant des del segle XXI, introduint en el relat anacronismes intencionats que, juntament amb l’humor irònic propi de l’autor, fan riure els lectors constantment. A més, l’empatia que transmeten els protagonistes és tan gran que reforça la voluntat de l’autor de gaudir de l’escriptura i fer gaudir de la lectura de les seves obres.
Els traços d’esbòs que perfilen els personatges il·lustrats per Jordi Vila-Delclòs fan copsar ràpidament el tarannà de cada un d’ells i alguns ens fan venir ganes de donar-los la mà i acompanyar-los en les seves aventures, mentre que d’altres ens conviden a fugir ben lluny, tal com passa amb els personatges dibuixats per Hugo Pratt que ens recorden alguns dels pirates d’aquesta sèrie. Les il·lustracions de Vila-Delclòs no només acompanyen sinó que complementen els textos de Larreula, situant-nos amb pocs detalls ben documentats (armes, vestits...) en l’època de la conquesta d’Amèrica, alhora que ens transmeten sensacions concretes, i emocions com la por o l’enuig.
En aquest desè títol, Ona de Foc és prou gran per capitanejar un vaixell. Ha de viatjar fins a Barcelona i tornar a l’illa de La Llibertat. Però ha començat la Guerra de Successió Espanyola.
Llegint les novel·les de la sèrie veiem que res ni ningú no pot contradir l’esperit de justícia d’Ala de Corb i la seva tripulació, que lluiten contra els colonitzadors imperialistes i s’alien amb els nadius de les illes del Carib per ajudar-los a mantenir la llibertat i el seu entorn natural tal com és.El petit príncep pop-up / El principito pop-up, d'Antoine de Saint-Éxupery, publicat en català i castellà per Salamandra.
Pop-up / Narrativa juvenil / Joves i adults
A partir de 10 anys
En l'enllaç següent podeu veure l'interior del llibre en la seva edició en anglès:

El petit príncep publicat en una edició pop-up espectacular. Les pestanyes i desplegables fan que el llibre com a objecte sigui un regal especial.
Un aviador té una avaria al desert. Mentre arregla l’avió, se li acosta un nen. La mirada innocent i el pensament ingenu del petit príncep fan centrar l’atenció de l’aviador i dels lectors en allò que és essencial. Preocupat perquè els baobabs poden créixer com males herbes al seu petit planeta i foradar-lo per dins, el nen demana a l’aviador que li dibuixi un xai que se’ls mengi quan encara són herbetes que despunten de terra. Però, i si el xai es menja també la flor del petit príncep? Els seus dubtes són preguntes constants a l’aviador, que a través del que li diu el petit príncep va coneixent el viatge que fa per l’univers a la recerca de respostes, i dibuixos!, que l’ajudin en la vida diària quan torni a la seva estrella.
Els lectors descobrim a través del diàleg de l’aviador amb el nen que allà on ha estat el petit príncep ha trobat adults als quals no ha entès i que no l’han entès a ell, dedicats a tasques absurdes com donar ordres, comptar estels i guardar els comptes al calaix o encendre i apagar un fanal... La narració de l’aviador situa els lectors en la necessitat de canviar la perspectiva per reflexionar amb nous paràmetres i poder entendre allò que és essencial, que sovint és invisible als ulls.
El text íntegre i les il·lustracions de Saint-Éxupery adquireixen una nova dimensió en aquesta edició pop-up. La tria del paper mate voluminós en què s’ha imprès l’obra amplifica les aquarel·les, omplint de calidesa les pàgines del llibre, que combinen de manera sorprenentment elegant fons blancs amb pestanyes vermelles, fons vermells amb pestanyes blanques, negres, grogues i vermelles. Els enginys de l’arquitectura del paper donen una visió també sorprenent del desenvolupament de la història, fent, per exemple, que quan el petit príncep demana a l’aviador que li dibuixi un xai, en la doble pàgina es vegin només els textos, mentre que els diferents intents de dibuix que fa l’aviador es desvetllen només quan s’aixequen les pestanyes.Dins del mirall. La literatura infantil i juvenil explicada als adults / Dentro del espejo. La literatura infantil y juvenil contada a los adultos, de Pep Molist, publicat en català i castellà per Graó.
Família i escola / Adults / Assaig lij
A partir de 14 anys

En aquest enllaç de cugat.cat, la Sonia recomana Dins del mirall:

Si voleu regalar un llibre a un infant i no sabeu quin llibre ni com triar-lo, aquí teniu una molt bona selecció de llibres organitzats per edats dels 0 als 14 anys. 
Pep Molist presenta de manera gradual dels 0 als 14 anys un itinerari lector en què selecciona les obres més representatives de la literatura universal adreçada a nens i joves.
Els llibres de què parla estan organitzats en franges d’edat: de 0 a 4 anys, de 5 a 7, de 8 a 10, d’11 a 13 i a partir de 14 anys. Cada franja d’edat té quatre o cinc capítols i cada capítol parla d’un llibre concret i proposa tres llibres més per si aquell ja l’ha llegit l’infant o no es pot trobar fàcilment.
Alguns dels llibres destacats són: L’Elmer i el temps, Anem a caçar un ós, La talpeta que volia saber qui li havia fet allò en el cap, Frederick, En Jim Botó i Lluc el maquinista, Les bruixes, El petit príncep, L’illa del tresor...
Pep Molist és autor de literatura infantil, crític literari i bibliotecari. La seva experiència en el món de la lij des de vessants tan diferents assegura que les seves recomanacions siguin sempre exitoses, així que deixeu que us guiï la selecció que proposa i triomfareu amb el llibre que trieu. A més, estareu ajudant l’infant en el seu itinerari per a esdevenir lector autònom.