Recomanacions d'advent. Dia 11: Emigrantes
La recomanació d'avui al nostre calendari d'advent literari és la novel·la gràfica sense text de Shaun Tan, publicada per Barbara Fiore Editora, Emigrantes.
De fet, us recomanem totes les obres que trobareu publicades de Shaun Tan, especialment: La cosa perduda (tant l'àlbum il·lustrat com el DVD amb l'animació que va rebre un premi Oscar i el llibre "d'anomalies" que l'acompanya), L'arbre vermell, Contes de la perifèra i, per descomptat, Emigrantes, una joia que ens agrada tenir sempre a la llibreria i recomanem amb estima.
La seqüència de les il·lustracions narra la migració d'un pare de família que es veu obligat a abandonar la ciutat on viu per provar fortuna en un lloc nou, deixant temporalment la dona i la filla en un entorn hostil sota l'amenaça d'unes ombres anguloses que cobreixen la ciutat. A Esbozos de una tierra sin nombre, el "making off" d'Emigrantes, Shaun Tan explica que en l'interior d'Emigrantes hi ha alguns detalls concrets de la migració del seu pare a Austràlia, com el passaport del protagonista que passa dies i nits navegant amb d'altres emigrants. Després de veure moltes imatges petites dels núvols que han anat canviant al llarg del viatge, una gran imatge a doble pàgina immortalitza el moment en què dues figures humanes es donen la mà com si pactessin un armistici i ens fa entendre que el nostre protagonista ha arribat a bon port: una ciutat estranya per a ell i per al lector, sigui quina sigui la seva realitat i la seva procedència, gràcies als elements que Shaun Tan ha triat per definir-hi la vida (cada persona és acompanyada d'un ésser fabulós, els espais i edificis tenen sempre un detall surrealista, etc.). Ha arribat, però haurà de superar un control d'immigració que us recordarà pas a pas el que es reviu en la visita al museu de la immigració d'Ellis Island, a Nova York, que explica les grans migracions d'europeus cap als EEUU al segle XIX i principis del XX. I un cop superat el control, s'haurà d'adaptar a viure en un lloc estrany on es parla una llengua que no coneix, on es viu amb uns costums que no són els propis, on tot serà nou i diferent. S'hi adaptarà i aconseguirà portar amb ell la família.
Emigrantes és una d'aquelles obres que es llegeix pel pur plaer de mirar la història narrada amb imatges, deixant-se endur per la bellesa amb què han estat dibuixades a llapis les escenes. És una novel·la gràfica que ens demanen clients adults tant per llegir-la ells com per regalar-la a amics joves i adults, per compartir-la en família i per treballar-la amb l'alumnat a l'escola i l'institut. Podreu tirar de tants fils com hi sabreu trobar (història, art, relacions socials...). I de ben segur la rellegireu moltes vegades.
Per anar fent boca, podeu entrar a la pàgina de Barbara Fiore i llegir algunes preguntes a l'autor i què han dit els crítics de l'obra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada