27/1/12

Padres liberados, hijos liberados

“A tots els pares, en qualsevol lloc del món, que alguna vegada s’han dit a ells mateixos: Ha d’haver-hi una forma millor!

Així comença el primer llibre que van publicar l’Adele Faber i l’Elaine Mazlish, Padres liberados, hijos liberados, on les dues mares expliquen de manera senzilla com anaven posant en pràctica a casa les tàctiques apreses als tallers que organitzava el psicòleg infantil Haim Ginott per millorar les relacions pares-fills i fer més agradable l’ambient familiar.

Escrit de forma clara i propera, com si fos una novel·la, el llibre està ple de situacions quotidianes, reflectides amb molt sentit de l’humor, on veiem que és possible canviar a poc a poc la forma de comunicar-nos amb els fills.

La base és deixar de fer servir paraules que avaluen (evitar renyar, lloar i encasellar) per fer servir paraules que descriuen el que veiem o el que sentim, perquè conviden el/la nen/a a buscar les seves pròpies solucions als problemes. Un exemple: “Si a un nen li cau un got de llet, li diria: Veig que ha caigut la llet, i li donaria un drap. D’aquesta manera evito la culpa i remarco el que cal fer”.

Aquest llibre i els altres publicats per Faber i Mazlish treballen la manera com els adults ens relacionem amb els infants, que podem extrapolar a com ens relacionem amb altres adults. Són lectures que donen propostes concretes per millorar les relacions.

Alguns llibres d’Adele Faber i Elaine Mazlish publicats per l’editorial Medici que trobareu a les biblioteques i a les llibreries (per descomptat, al Pati de llibres!):

Padres liberados, hijos liberados. Guía para tener una familia más feliz

Com hem de parlar perquè els fills escoltin i com hem d’escoltar perquè els fills parlin

Cómo hablar para que sus hijos le escuchen y cómo escuchar para que sus hijos le hablen

Cómo hablar para que sus hijos estudien en casa y en el colegio

Cómo hablar para que los adolescentes le escuchen y cómo escuchar para que los adolescentes le hablen

Per saber-ne més:

http://www.fabermazlish.com/