18/3/13

Les gallines del Batat i altres històries

gallines_batat

Sou imaginatius? Us agrada la fantasia tant o més que la realitat? Quan penseu en un toll d'aigua mireu els vostres peus i els trobeu molls? Sí?! Doncs aquest és el vostre llibre: Les gallines del Batat i altres històries, escrit i il·lustrat per Victòria Tubau, guanyadora de l'últim Premi Vaixell de Vapor, lliurat a finals del 2012.

gallines_batat

La primera història del recull de contes ens va deixar descol·locades. Què hi feien aquelles gallines a la cuina del Batat? A mesura que anàvem llegint les imaginàvem traginant aquí i allà i, fins i tot, vam arribar a veure com estiraven les plomes per dormir en els llitets de l'armari! Quan vam acabar aquell conte, vam llegir el segon, i el tercer, i el quart... sense poder parar, perquè cada conte que llegíem el trobàvem més fantàstic que l'anterior. Ens feien pensar en els relats de Gianni Rodari i ens feien veure cada petit racó de l'entorn quotidià amb una mirada nova i fabulosa. Era genial... Llavors vam arribar a la història de la Fani, la nena que dibuixa a terra una casa i obre la porta per entrar-hi a xerrar amb la velleta que hi viu. La situació era tan divertida que en arribar al final del conte ens feia la sensació d'estar convivint amb personatges amics d'aquells que l'Arnold Lobel ens havia presentat a les Històries de ratolins. I vam continuar llegint les històries dels companys de classe del Batat, que realment són com les estrelles, tal i com diu la Victòria a les guardes del llibre i al colofó final. 

gallines_batat

Ara, les rellegim amb ganes de reviure cada cop la sorpresa, l'alegria i la il·lusió que ens van transmetre el primer dia que vam tenir el llibre a les mans, i us hem de dir que cada nova lectura és un moment de gaudi que us recomanem viure a casa, al tren o allà on us agradi llegir amb els nens i nenes.

Victoria_Tubau_Marta_Balaguer

Poder transmetre a altres famílies aquestes experiències de lectura tan meravelloses és un dels grans plaers de ser llibreteres. Per això la trobada amb l'autora de dissabte va ser tan especial al Pati de llibres. Les famílies que hi vau ser vau veure com la Victòria Tubau connectava ràpidament amb la perspectiva dels infants. Les que vau comprar el llibre i ens n'heu parlat després, ja heu dit que fins i tot els més petits s'hi han enganxat, perquè les històries entren de ple en la capacitat de saltar de la realitat a la fantasia que tenen els nens amb quatre, cinc i sis anys. I són prou curtes com per seguir-les sense perdre's cap detall.

Victoria_Tubau

Agraïm a la Victòria Tubau el regal literari de dissabte. Agraïm a la Marta Balaguer que la presentés, al costat del taronger que enguany farà les taronges més delicioses que hàgim tastat mai, de ben segur. I agraïm també a la Dolors Ortiz, l'editora del llibre, que vingués des de Cruïlla amb aquest Vaixell de Vapor navegant fins al port del nostre Pati de llibres.