26/9/13

El camino que no iba a ninguna parte


el_camino_que_no_iba_a_ninguna_parte

El camino que no iba a ninguna parte, de Gianni Rodari (text) i Xavier Salomó (il·lustració), publicat per SM en castellà.


Hi ha llibres que haurien d’estar a l’abast de tothom, els hauríem de poder trobar a totes les cases i biblioteques del món. Són llibres ben escrits, ben il·lustrats i ben editats, que tothom hauria de conèixer perquè a més de fer-nos créixer com a lectors també ens fan créixer personalment, socialment i culturalment. El camino que no iba a ninguna parte és un d’aquests llibres imprescindibles. El text és un conte de Gianni Rodari que anima el lector a creure en ell mateix, a perseverar en les pròpies decisions i arribar allà on el porti el camí que hagi triat.

el_camino_que_no_iba_a_ninguna_parte

La curiositat, l’esperit crític i la confiança en ell mateix fan que el protagonista de la història, Martín Testarudo, prengui un camí que tothom li ha dit sempre que no duu enlloc, perquè ell considera que hi ha més llocs que camins i que si troba un camí, aquest camí l’ha de portar a algun lloc. Aquesta tenacitat innocent, aquesta fermesa en els seus propòsits, el porta a descobrir un palau on viu una dama que el convida a endur-se amb ell tantes riqueses com vulgui agafar. En veure’l tornar carregat de joies, monedes i pedres precioses, es desperta la cobdícia de la gent del poble. Tots proven de fer el mateix camí amb carretons enormes per carregar-hi tresors. Però l’ambició i l’enveja no obtenen recompensa i per a ells el camí acaba allà on sempre havien pensat que acabava, enlloc. “Porque ciertos tesoros existen únicamente para quien recorre un camino nuevo por primera vez, y el primero había sido Martín Testarudo.”

el_camino_que_no_iba_a_ninguna_parte

Quan llegiu aquest àlbum il·lustrat, gaudireu el text de Gianni Rodari i gaudireu les il·lustracions precises, minucioses i detallistes de Xavier Salomó, tan obstinat en la seva feina com Martín Testarudo en el seu propòsit. Té en compte la composició del llibre, de les dobles pàgines, de cada fragment d’espai dins la pàgina per explicar-nos amb imatges coloristes una història tan rica artísticament com la del text de Rodari ho és literàriament. Per posar-vos un sol exemple, us fem parar atenció en el cartell que indica els tres camins quan comença la història. Fixeu-vos en la fletxa del camí que no duu enlloc. Després, aneu a l’última pàgina del llibre i observeu què ha passat en el cartell.

el_camino_que_no_iba_a_ninguna_parteel_camino_que_no_iba_a_ninguna_parte

Aquest llibre us ofereix moltes lectures. Disfruteu-les totes!

Diana Riba i Sonia Gómez, llibreteres del Pati de llibres