9/5/11

Ja se saben els guanyadors de la Medalla Lola Anglada












































Receptes de pluja i sucre, de Mónica Gutiérrez Serna i Eva Manzano, publicat per Thule.


La casa, de Roberto Innocenti i J. Patrick Lewis, publicat per Símbol.


El cassó del Gerard, d'Isabelle Carrier, publicat per Juventud.




Són els tres àlbums publicats el 2010 que han rebut les medalles Lola Anglada d'or, plata i bronze al Somiari II Jornades d'Àlbum Il·lustrat. La medalla Lola Anglada del Somiari és l'equivalent català de la Caldecott Medal i té com a objectiu distingir els àlbums il·lustrats publicats en català en el darrer any que haurien de salvar-se de la descatalogació, és a dir, que ens agradaria trobar sempre a les llibreries i biblioteques.


Durant tres dies es van reunir a la biblioteca Xavier Benguerel de Barcelona professionals, estudiosos i altres apassionats de l'àlbum il·lustrat per aprendre, debatre i compartir experiències al voltant d'aquest tipus de llibre que es distingeix de la resta per la capacitat narrativa de les seves il·lustracions.


El que vam viure els primers dies...


En la primera jornada, les intervencions van treballar diferents àmbits de la literatura i la lectura. La Sílvia Fernández va parlar de lij i Internet, animant els participants a compartir una mica de tot allò que saben de literatura infantil a través de la xarxa. La Mariona Martínez va explicar com funcionen els clubs de lectura del moviment Leer juntos a la franja. La Nati Calvo va entrevistar el dissenyador Miquel Puig, fent que parlés de la seva feina com a dissenyador en projectes editorials de literatura infantil. L'Iris González va exposar quines són algunes de les bones pràctiques (tallers, activitats...) amb àlbums il·lustrats que es tiren endavant a diari en les biblioteques públiques. L'Ada Cusidó ens va regalar la màgia d'una història molt personal i ens va desvetllar alguns dels trucs que fa servir com a narradora oral quan explica àlbums il·lustrats. I la Glòria Gorchs va posar sobre la taula com fan bullir les neurones i treballen amb els àlbums a les biblioteques per elaborar mil i una proposta lúdica d'apropament als llibres.


En la segona jornada, l'Emma Bosch va encomanar-nos la seva passió pels àlbums i altres llibres sense mots. Va fer que trobéssim lectures que molts no havíem fet abans (gràcies, Emma!), animant-nos per exemple a llegir conjuntament els quatre llibres de Rotraut Susanne Berner publicats per Anaya (El libro de la primavera, El libro del verano, El libro del otoño, El libro del invierno) fins trobar l'ordre seqüencial que els uneix.


A la tercera jornada no hi vam poder assistir, així que no us podem explicar com es va desenvolupar el taller a quatre mans de l'Antonio Ventura i la Noemí Villamuza. Segur que va ser interessantíssim.


Per acabar l'apunt sobre el Somiari, volem felicitar la Nati, el César, la Glòria, la Marta, l'altra Marta, la Sílvia, l'Iris i totes les altres bibliotecàries (i bibliotecaris) per la gran qualitat que tenen les propostes que treballen i per la vocació de servei públic a través del qual fan que arribin aquestes propostes a tothom.


I els volem agrair l'oportunitat que ens van donar a les llibreries especialitzades en infantil i juvenil de participar-hi posant una taula de venda de llibres.


Gràcies!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Meravellós el Somiari!
Felicitats de tot cor!
I m'encanta la Medalla d'Or del Premi Lola Anglada!!!! És brutal!!!!!

Pati de llibres. Llibreria infantil i juvenil ha dit...

Meravelloses són les bibliotecàries que l'organitzen i que hi dediquen tota la passió, els coneixements i el temps de treball i el lliure.
Sovint penso que els usuaris no som prou conscients de l'alt nivell que tenen els projectes que engeguen des de les bibloteques públiques a l'abast de tothom.
El Somiari centrat en àlbum il·lustrat, el Nascuts per llegir que enllaça biblioteques i CAP apropant la lectura a totes les famílies amb nadons, els clubs de lectura per a totes les edats...
Aquestes activitats són les que generen cultura i ens fan millors.

Anònim ha dit...

Hola, estuve en las Jornadas y fueron una experiencia muy agradable.
Un apunte: En el post dices que Emma nos propuso la lectura conjunta de las 4 estaciones de un libro sin palabras, pero me temo que no era de Gerda Muller, sino de Rotraut Susanne Berner- en España editados en Anaya-ella misma lo mostró en su ponecia y nos animó a ponerlos juntos en el suelo para hacer una lectura continuada.

Un placer de Somiari.

Pati de llibres. Llibreria infantil i juvenil ha dit...

Gràcies per la correcció! Perdoneu l'error. Ara el corregeixo. Nosaltres som dues llibreteres. Jo vaig ser-hi el primer dia i la meva sòcia el segon. Jo vaig redactar l'apunt amb la confusió dels llibres del segon dia. La Diana em va parlar dels llibres de les estacions referint-se als de Rotraut Susanne Berner però jo (Sonia) vaig pensar en els de Gerda Muller. Aquí està l'error que ara mateix canvio.
Gràcies de nou!

Irisibula ha dit...

Gràcies per les felicitacions noies! Va ser un plaer compartir l'espai amb vosaltres i ja he començat a devorar la bossa plena de llibres que us vaig comprar!!! A veure si un dia d'aquests puc fer-vos una visita a la llibreria que encara no ho he fet mai... ;)