8/12/12

Recomanacions d'advent. Dia 8: Ottolina

ottolina

ottolina

ottolina

ottolina

ottolina

ottolina

Recomanacions d'advent. Dia 8: Ottolina
La vuitena recomanació del calendari d'advent del Pati de llibres és la sèrie de Chris Riddell, publicada en anglès per HarperCollins, en català per Cruïlla i en castellà per Edelvives, Ottolina i la gata groga, Ottolina va a l'escola i Ottolina al mar.
Aquests llibres amb format de novel·les per a primers lectors barregen tècniques narratives pròpies de la novel·la amb tècniques de l'àlbum il·lustrat i, sobretot, del còmic. El primer títol enganxa de tal manera que sap molt greu que només hi hagi dos títols més continuant la sèrie. Cada mes entra algun client a la llibreria demanant pel quart (ens sap molt greu, però encara no existeix) i ens pregunta si sabem quan Chris Riddell continuarà la sèrie i publicarà més històries de l'Ottolina.
L'Ottolina és una nena intrèpida que passa llargues temporades amb un homenet pelut, el senyor Munroe, perquè els pares viatgen molt. Cada cop que estan junts, l'Ottolina i el sr. Munroe descobreixen un cas de misteri. En el primer títol, el cas té a veure amb una gata groga; en el segon, tot passa en un internat; en el tercer, l'Ottolina ha de travessar mars i oceans per trobar el sr. Munroe, que ha desaparegut.
Són llibres per llegir i rellegir moltes vegades. Per deixar que passi el temps mentre busquem detalls en alguna de les imatges que Riddell traça fent servir només la línia negra i en les quals únicament remarca un petit element acolorint-lo (de vermell en el primer títol, blau en el segon títol i verd en el tercer), donant amb el color una perspectiva diferent a cada imatge. Són llibres que permeten aprendre a descodificar textos impresos i familiaritzar-se amb la diversitat d'usos de la llengua escrita que trobem en la nostra vida diària (hi ha paràgrafs sencers propis del llenguatge literari, retalls de diari, rètols del carrer, indicadors del narrador sobre algun element il·lustrat...). I si tot això no us sorprengués prou, heu de saber que el caràcter de l'Ottolina i la seva manera de relacionar-se amb els altres és tan genuïna que us encantarà conèixer-la.